A stresszel való megküzdés képessége. Vagyis reziliencia. A reziliencia jelentése “rugalmas ellenállási képesség.” Másként fogalmazva: az a tulajdonságunk, hogy különféle  testi-lelki megterhelések után is képesek vagyunk visszanyerni jó közérzetünket és hangulatunkat. Ez jól hangzik, de figyelembe véve, hogy az emberek nagy része mégis gyakran feszült, ingerült és ideges, nagyon úgy tűnik, hogy reziliencia-ügyben van mit tanulnunk. A jó hír az, hogy a reziliencia fejleszthető.

Könnyű beletörődni abba, hogy “stresszes világot” élünk. De ez mégsem jó megoldás. Ha tartósan többet követelünk a szervezetünktől, mint amire képes, egy idő után kimerül. Ez a kimerülés pedig egészségügyi problémákhoz, teljesítmény romláshoz és teljes kiégéshez vezethet.

Mindegy, hogy munkáról vagy magánéletről van szó, nem csak magadért tartozol felelősséggel, hanem másokért is. Épp ezért, egyszerűen nem engedheted meg magadnak, hogy lemerüljenek az akkumulátoraid.

Összegyűjtöttünk 8+8 egyszerű ötletet, amelyek segítségével hatékonyan fejlesztheted saját ellenálló-képességedet.

Törődj a mentális egészségeddel!

#1 – Aktív élet

Nem kell rögtön maratont futni, már napi 20 perc séta is csodákat tehet. Séta közben szó szerint kiszellőznek a gondolatok és csökken a stressz. Nem véletlen, hogy Beethoven, Mark Zuckerberg, Goethe, Dickens is rendszeresen sétált.

reggeli napfényben egyedül futó nő

#2 – Alvás

Ismerős az érzés, amikor a stressz nem hagy aludni éjjel? Ha igen, akkor különösen nagy szükséged van a további tippekre. Ha ugyanis nem tudsz aludni, akkor az agyadnak nincs lehetősége pihenni. Márpedig kipihent elme nélkül nehéz jól helytállni az életben.

Altatót szedni olyan, mint a szőnyeg alá söpörni a problémát: rövid ideig hatékony, de hosszú távon nagyon káros. A nyugtató gyógyteák, a sport, egy alvásterapeuta felkeresése vagy a megfelelő meditációs, relaxáló technikák elsajátítása sokat segíthet abban, hogy ne kelljen bárányokat számolni.

#3 – Egészséges ételek

Sajnos nincsenek újabb brit kutatások, amelyek igazolták volna, hogy a gyorsételek és a csoki csodát tesznek az egészséggel. Viszont az tény, hogy nincs két egyforma ember, így divatos diéták helyett érdemes odafigyelni a szervezeted jelzéseire. Illetve, meg kell tanulnod felismerni a valódi jelzéseit.

Ha például állandóan édességet kívánsz, az valójában a szervezet valamilyen esetleges hiányállapotára vagy elégtelen működésére utal. Ilyenkor nem az a megoldás, hogy megeszel még egy csokit, hanem az, hogy szakértő (orvos, dietetikus) segítségével utánajársz a cukoréhséget kiváltó valódi oknak.

És igen, a megfelelő folyadékfogyasztás fontos. Igyál sok vizet! De mivel a csapból is ez folyik, erről nem is írunk többet.

egészséges nyers zöldségek és gyümölcsök alma formába rendezve

 

Számít az életmódod!

#4 Tanulj meg relaxálni

Találd meg azt az elfoglaltságot, ami segít kikapcsolni. Mindegy, hogy egy ütős box edzésről, természetjárásról vagy épp meditációról van szó, a lényeg az, hogy az agyad kénytelen legyen másra fókuszálni, mint a napi teendők.

#5 Legyen hobbid!

Méghozzá olyan hobbid, ami szöges ellentéte életed fő stresszforrásának. A lényeg, hogy kiszakadj a mókuskerékből. Ha például a munkádban többnyire egyedül kell boldogulnod és sokszor érzed azt, hogy minden felelősség a te válladat nyomja, érdemes olyan hobbit választani, ami kimozdít a magányból és felszabadulttá, önfeledtté tesz.

#6 Barátok

Talán nehéznek tűnhet beilleszteni a baráti találkozókat egy amúgy is zsúfolt hétbe, de érdemes. Sőt, igazából receptre kellene felírni őket: a közös beszélgetés – a problémák kibeszélése – a nevetés és a jó hangulat az egyik legjobb immunerősítő.

baráti társaság kávézóban kikapcsolódik és beszélget

 

#7 Az vagy, amit kimondasz!

Főleg az, ahogyan! Coachingok során gyakran előkerül a megfelelő kommunikáció problémája. Az asszertív kommunikáció lényege, hogy nem a másikat hibáztatod, hanem mindig csak arról beszélsz, hogy te hogyan érzed magad az adott helyzettől, helyzetben. Meglepő, de ezzel az egyszerű változtatással óriási eredményeket lehet elérni. Ha képes vagy hatékonyan kommunikálni, könnyebben kezelheted a stresszes helyzeteket, elkerülheted a félreértéseket és a frusztráló, feszültséggel teli pillanatokat.

#8 Egyensúly

Egyensúlyt teremteni csak tettekkel lehet. Kevés elhatározni, hogy mostantól több időt szánsz magadra, eljársz sportolni vagy gyakrabban találkozol a barátaiddal. Jó taktika viszont az, hogy nem a programokat szervezed az életedhez, hanem fordítva. Akár hetekre előre is beírhatod a naptáradba, hogy – a szigorú kötelezettségeidet figyelembe véve – mikorra tudsz beiktatni egy-egy “énidős” programot. Ha ez megvan, tekints ezekre fontos elfoglaltságként; hidd el, az egyéb fontos teendődnek így is találsz helyet a naptárodban.

A fenti készségek fejlesztése elengedhetetlen része a stresszkezelésnek. Tudjuk, hogy a mai világban kevés embernek van ideje hosszú cikket elolvasni, ezért a második nyolc tippet a következő részben olvashatod majd!

 

Megosztás