Előző cikkünkben 8 módszert mutattunk a stressz leküzdésére, és ezáltal a reziliencia fejlesztésére. Ez pedig a második rész, amelyben további hasznos tippeket gyűjtöttünk össze a stresszel való hatékony megküzdéshez!

 

Értékelek, tehát stresszmentes vagyok.

 

Vagy legalábbis majdnem. Kutatások igazolták, hogy azok az emberek, akik képesek értékelni a saját eredményeiket, sokkal kiegyensúlyozottabbak. Nem kell nagy dolgokra gondolni, az apróbb célok elérése miatt is is megérdemled, hogy vállon veregesd magad!

Ha például az a típus vagy, aki reggelente csak négy szundi és két kávé után tér vissza az élők sorába, ám ennek ellenére is ráveszed magad a korai kelésre, hogy elmenj sportolni, jár az öndicséret.

És persze a jutalom is. 15-20 perc séta az erdőben, egy isteni süti, egy finom vacsora netán egy jó könyv varázslatosan képes kisimítani az idegeket.

stressz ellen - kényelmesen olvasó fiatal nő, mellette tea és keksz

 

Egy kis környezetváltozás

 

Nem arra gondolunk, hogy a stresszmentes élet érdekében Hawaiin kell fagyit árulni. Legalábbis nem akkor, ha alapvetően szereted az életedet és a feladataidat. Ám, ha úgy érzed, időnként felőröl a stressz és a gondolatok versenyt cikáznak a fejedben, nem árt egy kis változtatás.

Mielőtt azonban kitérnénk a hogyanra, gondold végig, mik a felesleges időtöltések a napodban. Hidd el, van olyan! Tudtad például, hogy egy 2017-es felmérés szerint egy átlagember naponta 4 órát tölt a telefon böngészésével?

Pedig annyi mindent csinálhatnál helyette! Sétálhatsz, sportolhatsz, összefuthatsz egy barátoddal ebédidőben, megihatsz egy finom kávét és közben olvashatsz vagy minőségi időt tölthetsz együtt a családoddal. Ez mind csupa olyan tevékenység, amely feltölt energiával!

 

Mini-nyaralásra fel!

 

Tény, hogy kutatások szerint az ember egy hét után kezd el valóban pihenni, és csak a második héten kezd el igazán kikapcsolódni. Épp ezért, vitathatatlan, hogy szükség van a hosszú nyaralásokra.

Ám emelett az is igaz, hogy ha teheted, érdemes több rövidebb nyaralást, városlátogatást vagy vidéki utat is beiktatni, hogy “kiszakadj” a mindennapi stresszes mókuskerékből. Ha okosan tervezel és kihasználod a hosszú hétvégéket, még szabadságból sem kell olyan sokat felhasználni. Évi 4-5 kiruccanás azt jelenti, hogy gyakorlatilag kéthavonta van mit várni, ami lelkesedéssel tölt el.

hangutazás stressz ellen -hangulatos európai óváros napsütötte utcaképe

És akkor az egynapos utazásokról még nem is beszéltünk. Kirándulás, fürdő, gasztro-túra, borkóstoló, kerti sütögetés és még sorolhatnánk a programokat, amelyek szintén sok boldogsághormont szabadítanak fel!

 

Ne haragudj!

 

Most nem a bocsánatkérés képességét taglaljuk, bár az is fontos. Hanem azt, hogy képes legyél megbocsájtani saját magadnak. Mert, bár ez gyakran csak coaching közben derül ki, túl sokszor haragszunk saját magunkra. Márpedig ez is fokozhatja az önbizalomhiányt és ezáltal növelheti a stressz-szintet.

Gondold csak végig, naponta hány olyan alkalom van, amikor valami miatt mérges vagy magadra. Kilöttyent a kávé? Kicsit később indultál el és már előre látod, hogy el fogsz késni? Elfelejtettél megcsinálni egy feladatot? Csúszol egy határidővel? Lusta voltál sportolni? Megszegtél egy magadnak tett ígéretet?

Mindezek mögött gyakran a félelem áll. A félelem, hogy ha hibáztál, akkor nem vagy elég jó, nem érdemled meg az elismerést és a szeretetet.

Az őrlődéssel csak és kizárólag magadnak ártasz, viszont nem használsz senkinek. Ha nagyon mérgelődsz, próbáld elterelni a figyelmedet: ha áthelyezed a fókuszt valami jóra, vagy intenzív sporttal, netán egyéb hobbival “kikapcsolod” az agyadat, gyorsan változtathatsz a lelkiállapotodon! A másik megoldás, hogy szakemberhez fordulsz, aki segíthet tudatosítani az önostorozás mögött húzódó tudatalatti folyamatokat és ezáltal te magad fogsz túllépni a problémán.

 

Keress támogatókat!

 

Sokan azt gondolják, hogy kibeszélni a problémákat a gyengeség jele. Pedig ez nem igaz. Miért kellene neked mindenhez érteni? Miért kellene mindent egyedül megoldani?

Merj segítséget kérni, hidd el, felemelő érzés tud lenni! Sokszor már az is elég, ha csak kibeszéled a problémákat a barátaidnak vagy a családodnak.

Ha pedig úgy érzed, hogy a helyzetet ez nem tudja megoldani, keress fel egy profi coachot vagy terapeutát, aki segít átlátni a dolgokat. Közösen feltérképezhetitek a probléma gyökerét, legyen szó munkahelyi esetről vagy éppen az életed újratervezéséről.

 

Ne várd, hogy a helyzet magától megoldódik!

 

Struccpolitika azt gondolni, hogy minden rendbejön magától. Ha szembejön veled egy probléma, ne menekülj előle, hanem tudatosítsd, hogy nehézség adódott és nézz szembe vele. Ez azért kulcsfontosságú, mert a probléma realizálása az első lépés a megoldás felé. Ha pedig aktívan keresed a megoldási lehetőséget, kesergés helyett teszel valamit, márpedig a tettek képesek elhozni az áhított változást!

 

Ismerd meg az erősségeidet!

 

Amikor stresszes helyzetben vagyunk, eluralkodnak rajtunk a negatív érzések. Ilyenkor nem szokott eszünkbe jutni, hogy mennyi jó tulajdonságunk van. Pedig ez fontos lenne. Egyrészt azért, mert az erősségeink tudatosítása és az azokra való fókuszálás egy szempillantás alatt növeli a magabiztosságot, amelynek hatására nagyobb eséllyel fogjuk leküzdeni az akadályt. Másrészt azért, mert az erősséged között ott vannak azok a képességeid is, amelyek segítségével megbirkózhatsz a stresszes helyzettel.

 

Ha a két cikkben összegyűjtött 16 tippet beépíted a mindennapjaidba, egy idő után azt fogod tapasztalni, hogy könnyebben megbirkózol a stresszes helyzetekkel, ezáltal nyugodtabbá, magabiztosabbá és kiegyensúlyozottabbá válsz.

 

Megosztás