“Amit ma megtehetsz, azt ne halaszd holnapra. Halaszd holnaputánra, mert akkor már lehet, hogy nem lesz fontos.”

Istenien hangzik a mondás, de sajnos az esetek többségében nem igaz. Ugyanis szinte mindannyian szoktunk halogatni. Mielőtt azonban elmélyednénk a halogatás problematikájában, tisztázzuk, mit értünk a fogalom alatt.

Halogatni annyi, mint elodázni egy fontos teendőt, ami a prioritási listánkon igencsak előkelő helyet foglal el.

 

halogatás térkép

 

Mindannyian tudjuk, hogy a halogatás legalább annyira kényelmes és majdnem annyira ártalmas, mint egyszuszra megenni két tábla csokit. Amikor nem csinálunk meg valamit, amit meg kellene, akkor a negatív érzések akkor is bekopogtatnak hozzánk, ha nem látjuk őket szívesen. Először általában a Bűntudat bukkan fel, utána pedig sorra érkeznek a többiek: a Tehetetlenség, a Stressz, a Rosszkedv, a Szorongás, a Feszültség és a Szégyen. Ha pedig nem foglalkozunk a küszöbön tivornyázó érzés-kavalkáddal,  akkor rövid időn belül betoppan a Depresszió is, ráadásul ő nem jó vendég, mert szeret sokáig maradni.

Tény, hogy van, aki azt állítja, hogy csak azért halogat, mert stressz és nyomás alatt sokkal gyorsabban és hatékonyabban tud dolgozni. És bár ez egyes esetekben valóban igaz, a halogatás ilyenkor is káros hatással van a szervezetre.

Láthatjuk tehát, hogy valójában semmilyen szempontból nem éri meg halogatni. De ha így van, miért csináljuk mégis?

 

A fő ok: a félelem!

A halogatás gyökere szinte mindig a félelem. De mitől is félünk valójában?

  • a kudarctól
  • attól, hogy kinevetnek vagy megszégyenítenek
  • a kiszámíthatatlan reakcióktól és attól, hogy nem tudjuk őket jól kezelni
  • fizikai fájdalomtól (pl. orvosi vizsgálat)
  • hogy mások mit gondolnak majd rólunk?
  • hogy kínos helyzetbe kerülünk és nem tudunk megfelelően reagálni.

Ezek mellett persze lehet egyéb okunk is, például, hogy egyáltalán nem érdekel minket az adott feladat (beszámoló írása, takarítás). Vagy gondoljunk egy fizetési felszólításra, amikor azért halogatjuk a fizetést, mert nincs meg hozzá az anyagi hátterünk, viszont ezt félünk/szégyelljük beismerni és nem merünk segítséget kérni.

fáradt nő üres papír előtt halogatja a munkát

Mindazonáltal a halogatásban tényleg van valami jó is. Az a röpke megkönnyebbülés, amit akkor érzünk, amikor átadjuk magunkat a gyakran hasznosnak álcázott pótcselekvés mámorának. Amikor például egy fontos munka helyett nekiállunk takarítani, azzal nyugtatjuk a lelkiismeretünket, hogy takarítani amúgy is kell. Az más kérdés, hogy hiába a lelkes suvickolás, az agyunkban végig ott motoszkál a gyomorszorongató gondolat, hogy mit is kellene valójában csinálnunk. És ezen a ponton el is indult az ördögi kör: halogatunk, pótcselekvést választunk, ám a negatív érzés ugyanúgy megjelenik, és valójában szemernyit sem érezzük jobban magunkat.

Mindez pedig csak egyet jelenthet: azt, hogy semmilyen formában nem éri meg halogatni. A jó hír viszont az, hogy a halogatás kezelhető. Máris megmutatjuk, milyen trükköket érdemes bevetni!

 

1.) Határozd el!

Klisének tűnhet, de tényleg ez az egyik legfontosabb. Egyszerűen meg kell győznöd magadat arról, hogy márpedig te igenis képes vagy elkezdeni a feladatot.

Tegyük fel, hogy el kell intézni egy kínos telefonhívást. Ilyenkor sokszor az a legjobb megoldás, ha erőt veszel magadon, és eltökélten rányomsz a kis zöld gombra. Innen ugyanis már nincs visszaút, kénytelen vagy beszélni az illetővel. Kivéve, ha nem veszi fel…sebaj, jó eséllyel úgyis visszahív és legalább a labdát már átpasszoltad!

 

2.) Oszd meg és uralkodj!

Van olyan, hogy tényleg túl sok feladat szakad az ember nyakába. Mindegy, hogy munkahelyi vagy épp otthoni teendőkről van szó, az esetek többségében nem is olyan fontos, hogy mindent Te csinálj meg.

Ha összeírod a teendőket és a hozzájuk tartozó reális határidőket, rögtön látni fogod, hogy mi az, amit rábízhatsz a családtagjaidra, a kollégáidra vagy épp a barátaidra. Két dologra azért érdemes odafigyelni: egyrészt arra, hogy ne ess túlzásba, másrészt arra, hogy meglegyen a csere: ha megkérted egy ismerősödet, hogy ugorjon be a tisztítóba – ami neki nem kitérő, neked viszont az lenne – később viszonozd a jó cselekedetet valamivel!

tennivalók listája sárga csíkos füzeten

 

3.) Oszd fel és uralkodj!

A teendők szeretnek egyszerre megérkezni az életünkbe. Ráadásul megvan az a kellemetlen tulajdonságuk, hogy nem rendezik magukat fontossági sorrendbe. Cserébe viszont nagyon engedelmesek: ha rendszerezed őket és rendelsz melléjük egy reális határidőt, nagyobb eséllyel fogod időben elvégezni őket.

Tehát, ha rád szakad egy nagy halom feladat, pánikolás helyett fogj egy tollat és egy papírt, és írd össze, hogy mit mikorra kell megcsinálni, és mi az, ami valójában nem is olyan fontos. Még praktikusabb, ha nem csak határidőket szabsz magadnak, hanem emlékeztetőket is készítesz. Az a leghatékonyabb, ha erre a célra a telefonodat használod: az alkalmazás jelez, amikor kell, te pedig biztosan nem felejtesz el semmit.

És, hogy mi ebben a jó? Az, hogy, amikor elkészültél az első feladattal, olyan örömöt, elégedettséget és lendületet fogsz érezni, hogy még a tollad is átveszi a lelkesedésedet, amikor kipipálod vele az adott tennivalót!

 

4.) A megfelelő környezet

Ez a rész igényel némi tervezést, de megéri időt szánni rá. Mindenki máshogy tud hatékonyan dolgozni. Van, akinek csend, rend és nyugalom kell, másnak zene, megint másnak egy kis nassolnivaló netán egy csésze gőzölgő kávé vagy tea.

Ha már tudod, hogy mire van szükséged ahhoz, hogy gyorsabban és eredményesebben végezz a teendőiddel, tégy meg mindent azért, hogy meglegyenek a megfelelő körülmények!

hangulatos munkakörnyezet, rendezett íróasztallal és kényelmes kanapéval

5.) Mesélj a terveidről és kisebb eséllyel fogsz halogatni!

Ha valamilyen hosszabb távú projekten dolgozol, mesélj róla a barátaidnak és a családtagjaidnak. A képlet egyszerű: minél több ember tud arról, mit tervezel, annál nagyobb eséllyel fogod megvalósítani, hiszen mindenkiben ott van a megfelelési vágy. És ha már így van, miért is ne kovácsolhatnál belőle előnyt, nem igaz?

 

6.) Jutalmazd meg magadat!

Jelöld ki a részcélokat, és amikor elérted az egyiket, jutalmazd meg magadat valamivel. Lehet az egy süti, egy baráti beszélgetés, egy fél óra olvasgatás vagy egy kiadós séta a szabadban, mindegy: a lényeg, hogy tanuld meg értékelni a saját teljesítményedet és ne félj virtuálisan vállon veregetni magadat, amikor leküzdöttél egy akadályt. Élvezd a sikert, hiszen ez az eufória adja a lendületet a folytatáshoz!

 

7.) Csak türelem!

Felgyorsult a világ. Mindent azonnal akarunk és minden azonnal a rendelkezésünkre áll. De az ember maga nem változott: ahogy egy-egy új dolgot sem egyik napról a másikra tanulunk meg, úgy a rossz szokásoktól nem tudunk gyorsan megszabadulni. Arról nem beszélve, hogy az új szokások rögzítése is időbe telik, kutatások szerint 21 napba.

Ha tehát az elején a halogatás bizonyul erősebbnek, ne ostorozd magad! Csak egy csatát vesztettél el, de ha nem adod fel, a háborút megnyerheted!

férfi nehéz gömb alakú követ próbál feltolni a hegyre a lemenő nap fényében

 

8.) A 10 perces szabály extrákkal

Tanulmányok szerint, miután már beláttad, hogy a halogatás nem vezet sehová, az úgy nevezett 10 perces szabály csodákra képes. Csupán annyit kell megbeszélned magaddal, hogy 10 percig az adott feladat elvégzésére fókuszálsz. Utána, ha szeretnéd, abbahagyhatod. Megdöbbentő, de az esetek nagy részében 10 perc bőven elég ahhoz, hogy átlendülj a holtponton, ráébredj arra, hogy az elvégzendő feladat nem is olyan bonyolult!

Szintén jó trükk, ha megkérsz valakit arra, hogy beszélgessen veled néhány percet az adott problémáról, esetleg legyen melletted, amíg elkezded a feladatot. Például, ha azt halogatod, hogy lemenj az edzőterembe, hasznos lehet magaddal hívni az egyik barátodat, aki átsegít a kezdeti nehézségeken. Vagy, ha a munkahelyeden reagálnod kell egy panaszlevélre, kérdezd meg az egyik kollégádat arról, mit gondol a helyzetről. Ha már kapsz egy kis inspirációt és megvannak a főbb irányvonalak, sokkal könnyebben fogod megírni az emailt.

 

9.) Ne halogasd a segítségkérést!

Szeretjük azt hinni magunkról és mindentudók vagyunk és bármit megoldunk. Tény, hogy sokszor hasznos ez a hozzáállás, de ez nem jelenti azt, hogy gyengeség lenne segítséget kérni, ha szükségünk van rá. Mindegy, hogy a barátokra támaszkodva oldunk meg egy helyzetet, profi coach segítségét kérjük, netán beiratkozunk egy időmenedzsment kurzusra, a lényeg az, hogy tettünk valamit: talán pont az első lépést egy halogatás nélküli élethez!

Megosztás