Szolgáltatások

Business coaching

A vállalati szférában a business coaching majdnem olyan gyakori kifejezés, mint a kávézásra való felhívás egy pörgős munkanap során. Ennek ellenére meglepően kevesen tudják pontosan, hogy mi történik illetve mi nem történik egy business coaching során.  

Még mindig sokan gondolják, hogy a coaching során coach és a kliens “csak beszélget”. Az eredmény pedig vagy jön vagy nem. Márpedig ki akarna fizetni egy sima beszélgetésért, ha eszmét cserélni a barátaival, ismerőseivel vagy épp kollégáival is tud?

Nos, a coaching nem erről szól, bár kétségkívül kulcsfontosságú eleme a beszélgetés. Az igazi ereje azonban abban áll, hogy a coach maximális figyelmet szentel neked. Márpedig a figyelem, a valódi, őszinte figyelem nem csupán hatalmas érték, hanem energia is, amely erőt és lendületet ad ahhoz, hogy új perspektívák nyíljanak meg előtted.

„Te vagy a coach, miért nem mondod meg, mit kell tennem?”

A coaching nem tanácsadás. A problémát neked kell megoldani, én abban segítek, hogy a szükséges készségek, gondolatok, ötletek felszínre kerüljenek, tudatosodjanak, hogy  legközelebb, ha hasonló problémával kerülsz szembe, akkor azt, már önállóan tudd kezelni.

Az a cél, hogy a legjobb önmagaddá válhass. A megoldás benned lakozik.

Mi történik a coaching során?

A business coaching első találkozásának legfontosabb feladata, hogy mesélj magadról és a munkádról; arról, hogy milyen területen, területeken szeretnél fejlődni, milyen nehézségekkel küzdesz, mit vársz a pozíciódtól és, hogy milyen rövid- és hosszútávú céljaid vannak?

A további alkalmak során egy-egy konkrétan megfogalmazott problémára koncentrálunk. Rávezetlek azokra a technikákra és módszerekre, amelyek segíthetnek abban, hogy a mindennapi hajtás során kiegyensúlyozott maradj, jól végezd a munkádat és öröm legyen a veled való együttműködés. A cél, hogy személyes erősségeid fejlődjenek, az aktuális problémádat pedig a lehető leggyorsabban megszüntessük.

A konzultációk során az alábbiakhoz hasonló kérdésekkel foglalkozunk

• Mik az erősségeid és a gyengeségeid?
• Hogyan kezeled a hatalmadat?
• Hogyan tudsz példát mutatni?
• Hogyan légy következetes és igazságos?
• Miben kell képezned magad?
• Önérvényesítés: hogyan állj ki magadért és képviseld az érdekeidet?
• Hogyan tudod elérni a folyamatos fejlődést?
• Mit tehetsz a csapatod továbbképzéséért?
• Hogyan tudsz jól dönteni? Mik a döntésfolyamatok legfőbb jellemzői?
• Hogyan kezeld a stresszt, legyen szó rólad vagy a beosztottjaidról?
• Mit tegyél a kiégés ellen?
• Hogyan inspirálj és motiválj?
• Dicséret, avagy hogyan tudod kifejezni a megbecsülésedet és az elégedettségedet?
• Mikor és hogyan kell figyelembe venni a dolgozók egyéni igényeit?
• Hogyan tudod optimalizálni a cégen belüli kommunikációs folyamatokat?
• Felelősség: biztosan tudod, hogy kinek, mi a feladata?
• Hogyan tudsz bizalmi légkört kialakítani?
• Hogyan kérj, és miért ne utasíts?
• Mit tegyél, ha még mindig izgulsz a prezentációk előtt?

Biztosra veszem, hogy még tudnád folytatni a sort. És arra is, hogy szinte kizárt, hogy mindegyik kérdésre tudod a választ. Itt jön a képbe a coach.

Life project

Elakadtam, merre tovább?

Karrier. Magánélet. Egészség. Család. Anyagi helyzet. Vagy akár mindezek együtt.

Néha mindenkivel előfordul, hogy a dolgok összekuszálódnak. Ilyenkor kétségbeesetten toporogsz egy helyben, reménykedsz, hogy hamarosan megváltoznak a körülmények. Csakhogy a körülmények ritkán változnak meg maguktól. Neked kell megtenni az első lépést az új életed felé. A kérdés az, hogy merre indulj el, amikor azt sem tudod, hol vagy?

A válaszom: tekints úgy az életedre, mint egy projektre.

Egy projektnek három alappillére van: a célok, a határidők és az erőforrások. Ezeket kell meghatároznod a saját életedben is.

A LifeProject szolgáltatás tehát olyan, mint egy újratervezés. Megkeressük az erősségeidet, azt, hogy miben vagy tehetséges, mi okoz flow élményt, illetve felkutatjuk, hogy milyen tényezők akadályoznak abban, hogy elérd a vágyott életet.

Lehet, hogy te is próbáltad már megfogalmazni, hogy mire is vágyódsz pontosan, de nem jártál sikerrel. Az is megeshet, hogy egy pillanatra felcsillant a szemed a lelkesedéstől, aztán rájöttél, hogy te bizony szeretsz halogatni, és úgysem tudnál változtatni.  Mindkét esettel találkoztam már, és jó hírem van: mindkét esetben van megoldás. Ha szükséges, a meditációs oldást is segítségül hívjuk annak érdekében, hogy az akadályból a célod felé vezető lépcsőfok legyen.

Life Project

Ahogy egy projekt esetében, úgy neked is kisebb részcélokra van szükséged. Azután pedig azt is kitaláljuk, hogy miként tudod megvalósítani őket kis lépésekben. Tapasztalatból tudom, hogy így sokkal könnyebb.

Ha például szeretnél ledobni magadról 15kg-t, akkor először azt kell kitalálni, hogy mennyi az ideális testsúlyvesztés hetente. Utána jöhet az, hogy ezt hogyan lehet megvalósítani? Nem elég diétázni és sportolni, olyan étrendet kell találni, amit be is tudsz tartani, sőt, amiért képes vagy lelkesedni. Hasonlóképpen kevés az az információ, hogy „sportolni kell”. Meg kell találni a testmozgást, ami jólesik, ami örömöt szerez, majd utána tenni kell azért, hogy ez megvalósulhasson. Lehet, hogy konidbérletet kell venned, de lehet, hogy kell barát, aki eljár veled úszni vagy nagyokat sétálni. Minél több a fogódzó és minél pontosabban meghatározod, hogy mit és hogyan szeretnél elérni, annál könnyebb lesz.

De hozhatnék másik példát is. Tegyük fel, hogy munkahelyet váltanál. Először is meg kell fogalmaznod, hogy mi ennek az oka? Több kihívásra vágysz? Nagyobb fizetésre? Jobb csapatra? Rugalmasabb munkaidőre? Több megbecsülésre? Önállóságra? Fejlődési lehetőségre? Ha megvan, mi a cél, következhet az agyalás arról, mik azok a kis részcélok, amelyek elvezetnek az álmaid megvalósulásához. Lehet, hogy cégen belül is rendeződhet a gond? Kivel kellene beszélned? Mit és hogyan kellene kommunikálnod? Lehet, hogy lámpalázas vagy és a prezentációk megkeserítik az életedet? Netán továbbképzésre kellene menned? Ha igen, milyenre? Lehet, hogy új CV-t kell írnod? Megéri felkeresni egy fejvadászt? Végtelen sok ilyen kérdés van, de a lényeg egyértelmű.

Ha megfogalmazzuk, mit szeretnél, segítek kitalálni, hogyan érheted el.

A találkozásaink során átrajzoljuk a jelened térképét, hogy eljuthass az áhított jövőbe. A lépéseket neked kell megtenni, de végig ott leszek melletted. Figyelemmel kísérem az utadat, és ha elakadsz, elveszíted a lelkesedésedet, kételkedni kezdesz magadban vagy épp halogatsz, segítek, hogy a problémák helyett ismét képes legyél a megoldásra fókuszálni.

Előfordul, hogy az ÚT során olyan akadályokba ütközöl, amelyeket leküzdhetetlennek érzel. Ilyenkor nyújthat segítséget a meditációs oldás, amely során a tudatos éned helyett a tudatalattiddal dolgozunk. A meditációs oldásról bővebben itt olvashatsz.

Meditációs oldás

Megfelelően vezetett mély meditatív állapotban a tudatos énünk elcsendesedik és feltárul a tudattalan univerzuma.

Miért fontos ez? Azért, mert ebben az állapotban kiválóan oldhatók azok a blokkok, amelyekkel a racionális, tudatos énünk nem tud mit kezdeni.

Önismeret és fejlődés

Nem számít, hogy business coachingról, a lámpaláz leküzdéséről vagy éppen az életed újratervezéséről van szó, az önismeret minden esetben elengedhetetlen a fejlődéshez. 

Gondolj csak bele: te vagy a kiindulási pont, az alap. Ha az alap gyenge, akkor hiába a sok továbbképzés, tanulás és tapasztalat: sokszor elég a legapróbb külső hatás, és minden összeomlik. Ha viszont az alap erős és tartós, akkor hosszútávon sokkal jobban boldogulsz majd a nehézségekkel.

Az önismeret útja izgalmas, és ha elindulsz rajta, hamar rájössz, hogy megéri tenni magadért. Megéri jobban megérteni saját magadat, mert ezáltal jobban megérted a többi embert és a világot is.

Mi az a meditációs oldás?

A meditációs oldás mindig vezetett meditáció keretében történik. Ellazult állapotban hozzáférünk a tudatalattihoz és az ott rejtőző blokkokhoz, régmúltból eredő programokhoz, hiedelmekhez vagy egyéb, akár előző életből eredő berögződésekhez.

Mikor van szükség meditációs oldásra?

Bármikor, amikor elakadtál. Ha úgy érzed, valamilyen rejtélyes visszahúzó erő miatt nem tudsz egyről a kettőre jutni, a mély meditáció segíthet.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy mélyen ellazult állapotban meglepően gyorsan és hatékonyan tudjuk felülírni a téged akadályozó programokat.

Ha további kérdéseid vannak a témával kapcsolatban, írj egy üzenetet itt.

Ha pedig kíváncsi vagy néhány sikertörténetre, kattints ide és olvasd el a kliensek véleményét.

Lámpaláz

„Nem merek kiállni ennyi ember elé.” 

„Rosszul leszek, ha prezentációt kell tartanom.”

„Már az állásinterjú gondolatától is hányingerem van”.

 

Csak néhány tipikus mondat azoktól, akik lámpalázzal küzdenek. A lámpaláz ugyanis nem pusztán a tévések és a színészek „betegsége”, hanem minden olyan emberé, akinek nehezére esik a nyilvános szereplés.
Legyen szó prezentációról, meetingről, előadásról, vizsgáról, állásinterjúról, egy „beszélgetésről” a főnökkel vagy pusztán egy egyszerű ismerkedési folyamatról, a lámpaláz túl gyakran gördít akadályt a sikeres kommunikáció elé.

A lámpaláz azonban nem betegség, oka egyszerű: nem vagy jelen az adott pillanatban. Félsz, hogy mit fognak rólad gondolni, hogy kinevetnek, lenéznek, megvetnek.

Azon tűnődsz, milyen kudarcaid voltak korábban és rettegsz, hogy a múlt megismétli önmagát. Fejben már arra koncentrálsz, milyen jó lesz túl lenni az adott eseményen. Bármelyikről is van szó, nem arra összpontosítasz, amire igazán kellene.

A lámpaláz tréning során először beszélgetünk: feltárjuk, mi az a személyes ok, az a legelső negatív élmény, ami a lámpalázadat okozza. Ezt követően megtanítom azokat a technikákat, amelyek, természetesen megfelelő felkészülés mellett minden téttel járó helyzetben a jelenbe kényszerítenek.

A lámpaláz tréning során használt módszerek segítségével már 3-5 találkozás alatt megszabadulhatsz a kellemetlen kísérőtünetektől és végre megtapasztalhatod, milyen érzés, amikor a szereplés önfeledtséggel, felszabadultsággal és örömmel párosul.

Árak

Egyéni konzultáció